החרוסת של דורית

חרוסת

אחד הדברים שאני הכי אוהבת בפסח ובראש השנה זה את החרוסת המהרסת של אמא שלי, דורית, שהיא בערך הדבר הכי ממכר בעולם אחרי גרנולה חמה מהתבנית. בכל שנה היא מכינה גלונים על גלונים של הטיט המתוק הזה ומחלקת בצנצנות לכל המשפחה. אני מקבלת בדרך כלל צנצנת גדולה שמגיעה עם האזהרה – "תזכרי, זה נורא משמין!", אותה אני מיד מתייקת בפח האשפה של הזיכרון שלי וצוללת לתוך הדבר הטעים הזה.

כמו כל מתכון עדתי טוב, חרוסת היא מנה בעלת אינספור מתכונים. וכמובן, המתכון של אמא/דודה/סבתא שלכם הכי טוב, אבל החרוסת של אמא שלי היא הכי טובה בעולם, זה מוכח אמפירית-מחקרית ע"י מכון נרקיס כ"ץ ואין מה להתווכח עם עובדות.

כמו כל מתכוני האמהות הטובים, המתכון הזה נעשה ביד חופשית, בלי מידות מדויקות ועם הרבה אלתורים לפי הטעם. ניסיתי לכמת את המרכיבים ככל האפשר, אבל קחו הכל בערבון מוגבל ועם שיקול דעת בריא.

מרכיבים
200 גרם אגוזי מלך (לא קלויים)
150 גרם שקדים (לא קלויים ולא קלופים)
200 גרם אגוזי לוז (לא קלויים ולא קלופים)
250 גרם תמרים (עדיף מג'הול) או ממרח תמרים
150 גרם צימוקים כהים/בהירים (ישפיע רק על הצבע)
4-5 תפוחי גרני סמית ו/או יונתן (קלופים)
3/4 עד כוס יין לבן/אדום לא מתוק (ישפיע בעיקר על הצבע)
כ-280 גרם סילאן (3/4 עד כוס)
*אפשר גם: להחליף את אחד האגוזים בפקאנים לא קלויים, או להוסיף 100 גרם פקאן על חשבון 100 גרם אחרים, או להוסיף 100-200 גרם פקאן עם אקסטרה תפוחים וסילאן
*אפשר גם 2: להוסיף כל פרי יבש שיש לכם בבית: דבלים, שזיפים, משמשים, דובדבנים וכו'

אופן ההכנה:
1. משרים את הפירות היבשים במים ללילה. אם אין לכם לילה לפני, אפשר להשרות במים חמים לכמה שעות. ההשריה מרככת את הפירות וכך הם נטחנים למשחה (ולא לרסיסים) ביתר קלות, ונותנים לחרוסת את המרקם הזה של הטיט (בקטע טוב).

2. טוחנים את כל החומרים היבשים עד למידה הרצויה. דורית טוחנת את האגוזים עד למידה בינונית, בגלל שאח"כ היא מערבבת את כל החומרים בטחינה נוספת ואנחנו לא רוצים חרוסת מאבקת אגוזים. מניחים בצד.

אגוזים בטחינה

3. מגררים את התפוחים בפומפייה או בפוד פרוססור ומניחים בצד. התפוחים מרעננים את החרוסת ונותנים לה עסיסיות.

4. מסננים את מי ההשריה של הפירות היבשים (לא חייבים לייבש לחלוטין) וטוחנים עד לקבלת עיסה משחתית.

פירות טחונים

5. מתחילים לערבב את הכל. אפשר ידנית בקערה גדולה מאוד או בסיר, אבל עדיף במעבד מזון. מאחר והמיכל שלו לא יכול להכיל את כל המסה הזאת, עובדים בנגלות. לוקחים חלק מהאגוזים הטחונים, חלק מהתפוחים וחלק מהפירות היבשים הטחונים – וטוחנים ביחד עם סילאן ויין לפי הטעם. את העיסה המוכנה, מעבירים לקערה גדולה מאוד או סיר וממשיכים לנגלה הבאה. טועמים בסוף ומחליטים אם מוסיפים עוד סילאן או יין. משתדלים שהחרוסת לא תצא דלילה מדי, כי איזה בית אפשר לבנות עם כזה טיט?

כמה הערות חשובות:
-אני שוב מדגישה: יד חופשית אנשים. כן, אפשר להשתמש בדבש. כן, אפשר לוותר על לוז. כן, לא חייבים יין, אפשר להשתמש בתירוש. אבל אז תקבלו חרוסת אחרת, ולא את החרוסת של דורית וזה כבר הפסד שלכם 🙂
-החרוסת אגב, תמיד תהיה יותר טעימה יום אחרי.

חרוסת

גרסה להדפסה

14 מחשבות על “החרוסת של דורית”

    • המון. אין לי כמות מדויקת כי לא לכל אחד יש אותו הגודל של הצנצנות, אבל אם את לא מתכוונת לחלק לכל העולם – עדיף שתעשי חצי מתכון.

      הגב
  1. הכנתי – יצא מעולה!
    אמנם לא היו לי כל סוגי האגוזים, אז השתמשתי באגוזי מלך ופקאנים, והוספתי גם חופן בוטנים, סתם בשביל האקספירימנט. הוסיף טוויסט נחמד.
    רב תודות.

    הגב
  2. שרית-ב, שמחים לשמוע שטעים לך 🙂
    אם את מעוניינת להדפיס את המתכון בלי כל התמונות וכך לחסוך נייר ודיו, פשוט לחצי על הקישור "גרסה להדפסה" המופיע בסוף הפוסט (תמיד אחרי התמונה האחרונה) ותקבלי קובץ PDF נטול תמונות שמכיל את המתכון בלבד.

    הגב
  3. טעים טעים לי ………….

    ואני רק בקשה , האם אפשר לרשות את כל המתכון ואופן ההכנה בסוף ברצף . רוצה להעתיק מבלי לבזבז את כל מחסנית הדיו הצבעוני …………

    תודה ומועדים לשמחה ,

    שרית-ב

    הגב
  4. ואני זכיתי ובמקרר שלי כבר יש שתי צינצנות של החרוסת של דורית.
    ו…………………. מה זה טעים? יאמי יאמי
    אני כבר מחכה לסעודת הסדר להנות ממנו ו……… גם מהחרוסת של דנה שגם טעים מאוד מאוד ואנחנו לא מוותרים על המעדן שלה.
    תענוג כפול איזה כיף?
    רק שאלה – האם הקלוריות הרבות יתיישבו על הטוסיק שלי? או שמכיני המעדנים דורית ודנה יואילו בטובם ויקחו הן
    את עודף המשקל?

    הגב

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.